dissabte, 26 de febrer de 2011

Vacunes molt animals

El nostre cos reacciona davant dels microorganismes i substàncies externes. Quan aquests entren dins del cos, els detecta com a coses estranyes i els ataca i destrueix. Aquest procés, però, triga una mica a fer-se, i en aquest període de temps mort és quan patim la malaltia. Per exemple, si el virus de la grip entra dins del cos, quan comencem a trobar-nos malament i notar-ne els símptomes ja podem pensar que fa uns dies que hem entrat en contacte amb el patogen. I com bé sabeu, la grip no es cura amb res, s'ha de passar, de manera que ens trobarem malament mentre el nostre cos fa unes cèl·lules especials per combatre la grip i destrueix el virus.

Un aspecte molt interessant és que, per si de cas el mateix microorganisme pretén entrar de nou per infectar-nos, el que fem és desenvolupar un mecanisme de memòria: d'aquestes cèl·lules especials que hem fabricat ens en guardem unes quantes, de manera que si el mateix virus torna a entrar dins del cos, ja no haurem d'esperar-nos i la resposta serà ràpida (i per tant, no patirem els símptomes i no ens posarem malalts, segurament ni ens n'adonarem que el virus ha entrat).

Doncs bé, aquest mecanisme de memòria és en el que es basa el mètode de vacunació: el nostre cos només reconeix una part dels virus i microorganismes, no pas tots sencers. Per tant, el que podem fer és posar dins del cos aquests trossets, o bé el mateix virus però atenuat, que no sigui capaç d'infectar. En fer-ho, com que el virus no és infectiu no ens posem malalts, i de retruc el nostre cos ho detecta i comença a fer aquesta "memòria". I ja estem immunitzats contra aquest microorganisme. L'eficiència de la vacuna pot anar variant, en funció del patogen i de si el nostre cos necessita que li anem "recordant" els microorganismes patògens (com per exemple en el cas de la vacuna del tètan, que ens l'hem de posar cada deu anys)

Ara que ja sabem una mica com funciona això de les vacunes, us explicaré una mica com va començar tot. Perquè... a què us sona la paraula "vacuna"? Penseu-hi mentre acaba el post...

Bé, la història de la primera vacuna va una mica de la mà del virus de la verola, del qual actualment ja no ens vacunem perquè va ser erradicat amb una campanya de vacunació mundial ja fa uns quants anys. El fet és que al segle XVIII, el doctor Edward Jenner es va adonar que hi havia uns animals que tenien una verola semblant a la verola humana, i que les pastores que s'encarregaven d'aquests animals ocasionalment es posaven malaltes però de manera molt lleu. Aquesta petita infecció les protegia, i per tant elles després ja no patien la verola humana, una malaltia que provocava aproximadament en un 40% de les infeccions la mort.

Així doncs, el doctor Jenner va decidir anar per les cases, acompanyat d'aquests animals infectats de verola. Anava agafant trossets de les bombolles que els animals tenien a causa del virus i les anava inoculant a la gent. La gent, doncs, patia els lleus símptomes de la verola dels animals, però al cap de pocs dies desapareixien i ja no patien la verola humana.

I quins eren aquests animals? Doncs... vaques! I del mot vaca, se'n va acabar derivant el mot vacuna. Ja veieu, doncs, un dels primers mètode de vacunació va ser gràcies a un home que es va fixar en les pastores de ramats de vaques!

Publica un comentari a l'entrada

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP