dimecres, 4 de maig de 2011

Deixant empremta

Ens mirem a nosaltres mateixos i mirem a la persona del costat, i clarament comencem a veure diferències: d'alçada, de la forma del cap, del nas, del color dels ulls, la forma del nas, els llavis més o menys molsuts, color de cabell... Tot això, però, avui en dia no ens sreveix gaire per identificar a una persona, ja que són fàcilment modificables: amb una visita al perruquer en tenim prou per fer un canvi radical al cabell, i l'os del nas i el gruix de llavis es pot modificar també mitjançant operacions quirúrgiques. Un tret identificatiu que tneim tots i que realment perdura al cap dels anys per la seva exclusivitat són les empremtes dactil·lars. Cadascú de nosaltres té un patró diferent, que no té per què ser el mateix a cada mà ni tampoc a tots els dits de la mateixa mà. És a dir, a cada dit podem tenir una empremta diferent. I el palmell (lluny de les línies que poden ser "llegides" per predir si tindrem una vida llarga i pròspera), també és una font d'informació important.

Què són, però, aquestes línies que ens omplen palmells de mans i peus? Doncs el seu origen no el trobem a la capa més superficial de la pell, sinó a la profunda: la dermis. Allà, ja durant el desenvolupament embrionari s'hi formen unes ondulacions que delimitaran crestes i valls. Les crestes són les que sobresurten més cap a fora i ens donen el relleu que després ens forma l'empremta digital.

Nosaltres només hi veiem un conjunt de línies, però d'aquí se'n pot treure molt de suc: les empremtes es classifiquen segons si tenen dos sistemes de línies o tres. En el cas de que només en tinguin dos es diuen adeltes (unes línies basals horitzontals i unes altres arrodonides en forma de muntanya, per dalt), i si en tenen tres, deltes (enmig dels dos sistemes anomenats abans hi trobem un sistema de línies més central i circular). Una delta és aquest petit triangle que delimiten els tres sistemes de línies.

De les que tenen deltes, en podem diferenciar les que només en tenen un (monodeltes) o les que en tenen més d'un (bideltes). De les que només en tenen un veiem el delta i a part, la curvatura que fan les línies, més o menys tancada. Si el delta està a la dreta i la curvatura a l'esquerra, és dextrodelta. I si és al revés, sinistrodelta.

Així, doncs, les imatges que us poso a continuació serien (en ordre): bidelta, sinistrodelta, dextrodelta i adelta.

Font: Matrix666

Font: Matrix666

Font: Matrix666

Font: Matrix666


I encara es poden mirar més coses, però ja seria molt embolicar la troca! Com a mínim ja teniu una base per remirar-vos els dits!


2 comentaris :

XeXu 4 de maig de 2011 a les 20:32  

Que aixequi la mà el que no s'hagi mirat els dits mentre llegia el post!

Recordo quan això ens ho van explicar a classe, era a Bio Humana? Ara no ho sé. Però el que no recordo és que anomenessin 'delta' a això que dius tu, a mi em sonava un altre nom que començava per 'tri-', pot ser? Ara no em ve...

Ho he mirat: triradi. Ja em sonava la paraula, però no sabia si era d'això o d'una altra cosa.

Laia 4 de maig de 2011 a les 23:11  

Jo ho estic fent a Bio humana aplicada. I sí, nosaltres també ho anomenem triradi :) Però mira, com que la nomenclatura es fa amb la paraula "delta" m'ha sortit així...

Tinc el meu dactilograma, l'he fet a pràctiques. De tots els dits només en tinc una de bidelta. És si més no entretingut!

Publica un comentari a l'entrada

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP