dilluns, 20 de juny de 2011

Perdurar en el temps

Som efímers, ho vulguem acceptar o no. En un programa que feien a TV3 on Albert Om anava de convidat un cap de setmana a casa d'algú conegut, en una de les edicions va visitar a Eduard Punset, el qual va deixar anar que encara ningú ha demostrat que ens haguem de morir. Però també és cert que encara no hi ha hagut ningú que hagi sobreviscut més d'un segle i poc més. I és que arriba un moment en que el nostre cos fa fallida, i com que estem envoltats de microorganismes per tot arreu, tan per dins com per fora del cos, ràpidament ens descomponem i acabem reduïts a ossos i finalment a pols. 

Hi ha casos, però, on els cossos sembla ser que no noten el pas del temps, sinó que tot i haver mort, queden en un estat momificat. I és que la momificació no és un invent dels Egipcis com puguem pensar, allò tan sols és una recreació artificial del que realment passa a la natura en certes condicions que no permeten que un cos es descompongui. Un exemple en són els anomenats bog bodies.

Aquests bog bodies són cossos que han estat trobats a les torberes del Nord d'Europa. Les torberes són aiguamolls bàsicament formats d'una molsa que es diu Sphagnum: aquesta molsa mor i es descompon, creant capes que es van acumulant successivament (la torba), i sobre de les quals hi creix més molsa, ja que les molses mortes són una font de matèria orgànica molt important. Precisament aquesta descomposició tan lenta posteriorment donarà lloc al carbó que tots coneixem.

Doncs bé, aquest ambient és molt àcid (és a dir, que l'aigua té un pH molt baix), i si això ho combinem amb unes condicions pobres en oxigen i el fet que al Nord d'Europa l'ambient és molt fred, tenim unes condicions que no afavoreixen pas la proliferació dels microorganismes que ens redueixen a un no res quan estem morts. Per tant, un cos que es quedi allà mig enterrat serà envoltat dels àcids que s'alliberen durant la descomposició, anomenats àcids húmics, i el pH extremadament baix conservarà el cos. Talment com si parléssim de cogombrets en vinagre!

Aquí sota us deixo unes imatges de bog bodies, perquè veieu com es conserven de bé les faccions, les arrugues...

Aquest és l'home de Tollund, que s'ha datat del segle IV abans de Crist. Va ser trobat a Dinamarca, i es creu que era probablement una mena de sacrifici, ja que duia una soga al coll. 

 Font: WikipèdiaPodeu veure'n més imatges aquí!

Publica un comentari a l'entrada

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP