dimarts, 17 de juliol de 2012

Un bon trio: febre, dolor i paracetamol.

He estat un parell de dies amb febre força alta i malestar general, que segons el metge es correspon amb els símptomes clàssics d'una passa vírica segurament. El fet és que la dieta, el paracetamol, l'aigua i una mica de repòs han fet el seu efecte. El que em va passar pel cap, però, és per què el paracetamol resulta tan versàtil: frena la febre, el dolor muscular, el mal de cap...

Primer vaig pensar en què és tot allò que passa quan tens febre. Dins l'hipotàlam, una estructura cerebral, hi tenim un centre regulador de la temperatura, que normalment està a 36,5 ºC de mitjana, i que es veu alterat quan tenim una infecció que acabarà amb febre. Hi ha substàncies que provenen normalment dels agents invasius que funcionen com a pirògens, és a dir, que el que fan és incrementar aquesta temperatura i, per exemple, la situen als 37 ºC o 38 ºC. Però aquesta temperatura és la del centre del cos, no pas la de la part més superficial. Cal tenir en compte que el cos interpreta diferències de temperatura, i no pas valors absoluts de temperatura, de manera que detecta que la superfície del cos (que segueix a 36,5 ºC) està massa freda respecte la temperatura "central", i és quan comença el procés de termogènesi, de generació de calor (i entre altres coses, tremolem). Un cop s'assoleix aquesta temperatura, el cos la mantindrà fins que la temperatura central no torni als valors que li pertoquen. Quan aquesta comenci a baixar, el cos tornarà a posar-se en alerta i a detectar diferències: aquest cop, notarà que la superfície del cos la tenim massa calenta respecte la central, i activarà tots els mecanismes de pèrdua de calor (com per exemple, la suor). 

Per entendre el paper del paracetamol, però, cal entendre una mica com es passa del "bacteri" o "virus" a la variació de la temperatura. La seva presència el que fa és activar la síntesi de prostaglandines, unes molècules fabricades per uns enzims que es diuen COX. Aquestes prostaglandines, alhora, activaran a altres mediadors que finalment desencadenaran tota la resposta de la febre. Doncs el paracetamol precisament el que fa és inhibir aquestes COX, de manera que no es fabriquen prostaglandines ni tota la resposta que venia al darrere. I en conseqüència, baixa la febre.

Una de les coses més sorprenents del nostre cos és que molts cops hi ha molècules que, en funció del lloc on es troben o del moment en el que s'expressen, són capaces de fer una ruta o una altra i activar uns mecanismes o altres. I les prostaglandines en són un exemple, ja que el mecanisme del dolor també funciona a través d'elles, però seguint una ruta diferent a la de la termorregulació. Així doncs, inhibint les COX, podem frenar la febre i alhora el mal de cap o dolor muscular que solen acompanyar els processos infecciosos. Per aquest motiu es diu que es tracta d'un medicament antipirètic (frena la febre) i analgèsic (frena el dolor).

Mai és bo abusar dels fàrmacs, això sempre s'ha de tenir present, però he de dir que només prenent això hagi pogut matar dos pardals d'un tret ha estat com caigut del cel! 

3 comentaris :

XeXu 26 de juliol de 2012 a les 22:35  

Per això el paracetamol està tan estès a dia d'avui, la seva acció és força efectiva i els efectes secundaris que pot provocar són molt inferiors als de l'aspirina, que sembla ser que si l'intentessin treure al mercat avui en dia, no passaria les proves clíniques.

Gerhart 6 d’agost de 2012 a les 9:47  

Certament, el cos és una màquina molecular més complexa del que sovint intuïm. Una de les avantatges del paracetamol és que, per alguna estranya raó descoberta més o menys de casualitat, no inhibeix la síntesi de prostaglandines estomacals, les que regulen la producció del moc protector de l'estómac i ens eviten les úlceres...

Felicitats pel blog, l'acabo de descobrir avui mateix.

Laia 15 d’agost de 2012 a les 21:44  

Sí, això de l'aspirina també ho havia sentit, jo, Xexu!


Gerhart, benvingut!! :) Doncs això que comentes no ho sabia, però lligant caps, suposo que l'ibuprofè no té aquesta propietat i sí que inhibeix la síntesi de les prostaglandines estomacals... i per això, tot i no ser com l'aspirina, pot ser que hi hagi gent a qui no li senti gaire bé... o això he sentit algun cop, que hi ha gent a qui li resulta indigest.

Publica un comentari a l'entrada

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP