dissabte, 30 de novembre de 2013

Dietes i enganyifes

La ciència té un doble efecte sobre la nostra societat. Per una banda, les coses científicament demostrades semblen anar a missa, per qui ho llegeix aquesta frase comporta un vot de confiança, certa credibilitat. Però per altra banda, sembla ser que a l'hora de retallar, el sector R+D és el que té més números de veure's afectat. Ens costa pensar en els beneficis a llarg termini que ens pot donar la ciència, volem només allò que ens ofereix una recompensa immediata, i sovint oblidem que som on som en molts aspectes després de dècades i dècades d'investigació.

Però d'això no anava el post d'avui, post de reobertura del bloc després de deu mesos d'aturada. El post ha estat motivat perquè una vegada més, he topat amb una de les coses que emprenya més als que ens dediquem a la ciència: que es faci servir com a enganyifa en la venda de certs productes. Xafardejant per la xarxa em va saltar un anunci d'una web en la qual es parlava d'una dieta meravellosa per perdre pes. Això d'entrada ja fa saltar totes les alarmes, aquest tema és delicat i tots sabem que les dietes miraculoses no existeixen. Qui vulgui perdre pes el que ha de ficar-se al cap és que requereix dedicació, esforç i un canvi d'hàbits. Vaig decidir començar a rascar una mica, aguantant la urticària i mala llet que t'agafa quan es comença a llegir articles d'aquesta mena. La suposada dieta consistia en un combinat d'un "bloquejador natural de carbohidrats" i un producte de "neteja instestinal". Tot acompanyat de fotos de noies espectaculars amb biquinis minúsculs, és clar, i citant les múltiples propietats de millora multiorgànica que tenen, que sembla que t'hagin de rejovenir vint anys. A cada frase llegida, un somriure histèric, allò que diuen riure per no plorar. Crec que no cal que digui que em sembla una burrada tot plegat, disfressat amb termes científics que costen d'entendre però que és clar, sonen bé, sonen a ciència, i per tant són una cosa bona. Per exemple...
"Es probable que ya hayas oído hablar en las noticias de las increíblemente populares bayas de açaí. Es un tipo completamente orgánico de bayas que crecen en la Selva Amazónica de Sudamérica".
Per definició, quan parlem de material orgànic ens referim a tot allò fet de molècules que contenen carboni en la seva composició (sucres, lípids, proteïnes...), i inorgànic a tot allò que no (aigua, sals...). M'agradaria saber, doncs, com una baia pot ser només orgànica, ja que de ben segur que també conté aigua. I no ho cito, però per suposat que contenen antioxidants, que sabem que són molt molt bons... però que si fessim una enquesta al carrer ningú sap què són! Ja en fabrica prou, el nostre cos, no en necessitem pas a cabassos. 
"Mientras que las bayas de açaí ayudan a perder peso y a aumentar los niveles de energía, el producto de limpieza intestinal depura y libera al cuerpo de toxinas y permite quemar calorías de manera más eficiente".
"Investigaciones demuestran que su colon tiene parásitos..."
Ens fan creure que estem bruts, per dintre. I és cert que hi tenim molts bacteris dins el cos, però aquesta flora es beneficia! Ens ajuda a digerir els aliments, ens proporciona vitamina K, col·labora amb el sistema immunitari... Per tant no podem parlar de parasitisme, sinó de simbiosi en tot cas. I si ens beneficia, no tenim per què eliminar-la! De fet, hi ha molts problemes intestinals derivats del desequilibri d'aquesta flora. Emprenya sobretot veure que aquestes frases vénen acompanyades d'un "investigaciones demuestran" i d'una foto d'E. coli, un dels principals components de la flora... No hi ha dret que es tergiversi d'aquesta manera la informació.

I podria passar-m'hi tota la nit... Només pretenia ser un petit apunt per estimular una mica el pensament crític. Reflexionem-hi si us plau, reflexionem-hi!

2 comentaris :

XeXu 30 de novembre de 2013 a les 1:59  

I deu mesos després, el Metablòlic es va despertar!

És ben normal que llegeixis coses d'aquestes i t'ofenguin, es deu a la teva formació, i tot i que ara podria entrar a dir-te el que et podria discutir un il·luminat d'aquests, jo sóc dels teus i també advoco pel pensament crític. Ara, per què ens han de creure més a nosaltres que a aquests que promouen els miracles. Molta gent necessita miracles perquè les altres coses no li funcionen, i nosaltres els diem que no existeixen. Doncs s'aferren a aquells que sí que hi creuen.

Referent al 'investigaciones demuestran', és la manera més lamentable de començar una frase que pretén ser convinent en terreny científic... ja em perdonaran, però s'ho podrien treballar més, ni que fos en les formes, perquè en el fons no tenen res a fer. Algú hauria de dir molt clar que tenim un ordre de magnitud més de cèl·lules bacterianes al cos que no pas pròpies (i potser em quedo curt en la proporció, no ho recordo), i que a efectes reals, només som una carcassa on viuen els bacteris. Sense ells no som res, si eliminem la nostra flora som pell, i això no vol dir que ens quedem només amb la pell, sinó que estem morts i enterrats. Sense els nostres bacteris no podríem viure. La simbiosi és total. Els dono més possibilitats a ells que a nosaltres si decideixen marxar del nostre cos.

Per cert, en llegir això de 'completamente orgánico' he pensat en sentit contrari que tu. He entès que es referien a que era completament natural, biològic, sense res afegit ni artificial. No he pensat a nivell molecular, vaja. Però resulta igualment incoherent, una baia és un fruit, si és una baia recollida de la natura ha de ser orgànica per força, no? A veure si les deuen fer transgèniques...

Laia 30 de novembre de 2013 a les 12:09  

XeXu, jo tampoc recordo l'ordre de magnitud, però efectivament sense ells no som res. I davant una bona pressió selectiva, nosaltres ens extingiríem i alguns d'ells sobreviurien, i colonitzarien altres ambients i animals.

Pel que fa al teu últim paràgraf, crec que en el fons tot acaba éssent el que he comentat al post, que no s'han de fer servir paraules científiques amb significats que puguin confondre. És a dir, la paraula "orgànic" vol dir el que jo he citat, estrictament, és un terme científic. I per tant, si el que volen és dir que les baies són naturals i no transgèniques, qe ho posin tal qual: "aquestes baies que us venem, que són la rehòstia, són naturals, sense res afegit". Però dit d'aquesta manera sembla que tot allò que no sigui completament orgànic sigui dolent o no prou bo. I l'aigua és ben necessària i saludable, com altres milers de sals i components inorgànics que necessitem per viure.

Sigui com sigui... això és una enganyifa dels de dalt!

Publica un comentari a l'entrada

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP