dimarts, 27 de maig de 2014

A què ens referim?

Fa un parell de mesos que una mena de dolor al deltoides em fa la murga. Poc a poc s'ha anat distribuint a altres zones, fins que finalment he fet bondat i he decidit consultar a un fisioterapeuta què coi hi tinc al braç o als músculs de l'espatlla en general. M'esperava un diagnòstic com ara una contractura, una sobrecàrrega o un petit trencament fibril·lar, noms d'aquests que em sonen de quan miro el futbol i veig que algun jugador "es trenca". Però el diagnòstic inicial va ser molt inesperat per part meva. Sembla ser que el deltoides no és un múscul que pateixi coses d'aquestes, tot i que suposo que podria acabar passant. El que la fisioterapeuta em va comentar és que, el més probable era que fos dolor referit

I com no, em va picar la curiositat, perquè no en conec gaire coses del dolor referit. I de fet he pogut corroborar buscant per internet que costa molt trobar informació una mica definida. Ningú en sap gran cosa, no sabem molt bé com funciona: senzillament ens fa mal una part del cos però realment no ens hi passa res, allà, sinó que és el reflex d'alguna alteració a una altra part del cos. Tots tenim al cap la imatge típica d'un atac de cor, a les pel·lícules ho hem vist molts cops: l'home comença a no poder parlar, i de sobte s'agafa el braç esquerre perquè li fa molt mal, i cau rodó a terra. Si l'atac el té al cor, què hi té a veure el braç? Doncs és un cas de dolor referit. Com ja he comentat, no se sap molt bé per què passa, això, però una de les hipòtesis que hi ha és la convergència de fibres nervioses a nivell de medul·la espinal. La medul·la, que transcorre per l'interior de la columna vertebral, és com si fos l'autopista dels nervis que provenen del sistema nerviós central. A partir d'ella, en surten diferents terminacions nervioses, com si fossin carreteres secundàries, que enerven les diferents parts del cos. El que pot passar és que les terminacions d'un òrgan i les d'una altra zona del cos vagin a parar a una mateixa regió de la medul·la, que convergeixin en un punt. Això pot fer que les senyals que surten de l'òrgan i passen per la medul·la, enlloc de seguir el camí normal (anar cap al cervell), enviarien estímuls a través de les terminacions nervioses que han trobat en aquest punt de la medul·la. Si aquestes van al braç, farà mal el braç. Si van cap al peu, doncs farà mal el peu. I això independentment d'on vingués el dolor incial.

Pensant-ho fredament, això és una murga, perquè contradiu de tot el motiu pel qual sentim dolor. El dolor no deixa de ser un mecanisme de supervivència, una eina que ens avisa de coses que ens passen al cos perquè ens ho fem mirar: ei, t'has tallat, tapa això o s'infectarà!; o els cruiximents mateix, que sembla que el cos ens digui: t'has passat fent un exercici pel qual no estàs preparat i si ho repeteixes sense entrenar, el múscul es trencarà!. Tenir dolor és un rotllo, però té una funció. Però que ens faci mal una zona on no ens hi passa res, realment sembla anar en contra les lleis de l'evolució. Tenim molts mecanismes moleculars i fisiològics que funcionen com un engranatge perfecte, i en canvi de vegades trobem "errades" del cos com aquestes que ens trenquen una mica els esquemes. Per sort, avui en dia coneixem moltes d'aquestes "convergències", aquests enllaços a nivell de medul·la, i quan ens fa mal una zona determinada del cos sense que hi hagi una causa aparent, podem esbrinar quina mena de dolor referit és, quin és l'òrgan intern alterat que s'està veient reflectit. 

A mi personalment m'agrada molt pensar en termes evolutius, en com les necessitats de l'organisme han acabat condicionant com som ara, com s'han establert els mecanismes que regeixen el nostre funcionament. Però el dolor referit, a part de tocar-me la pera i provocar-me malestar, també m'emprenya en aquest aspecte, en què no l'acabo d'entendre!

1 comentaris :

XeXu 27 de maig de 2014 a les 0:41  

El cos té cops amagats i no tot és el que sembla. Però qui et diu que el dolor referit no t'està avisant d'alguna cosa també? Ni que sigui del mal en una altra banda que no perceps. El que està clar és que t'ho has de fer mirar, si tu no ho entens, algú ho haurà d'entendre i ajudar a que se't passi.

Publica un comentari a l'entrada

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP