dimarts, 23 de setembre de 2014

El millor medicament: la cansalada

El passat 18 de setembre es van atorgar, com cada any per aquestes dates, els IgNobel. Aquests premis es concedeixen a treballs científics que d'entrada són força inversemblants, però que tot i això tenen una bona base i segurament traspuen coses molt més interessants de les que som capaços de percebre a primer cop d'ull. Tal i com diuen a la seva web, en primer lloc aquests premis ens fan riure, però també ens fan pensar.

Enguany, s'han concedit premis tals com:
  • Mesurar la quantitat de fricció que hi ha entre una sabata i una pell de plàtan, i entre una pell de plàtan i el terra, quan una persona trepitja una pell de plàtan i aquesta pell és a terra (Física)
  • Intentar comprendre què passa per la ment de la gent quan veu la cara de Jesús a una torrada (Neurociència)
  • Investigar si és mentalment perillós per a un humà tenir un gat (Salut pública)
  • Documentar que quan els gossos defequen i orinen, prefereixen alinear el seu eix corporal amb la línia nord-sud de camp electromagnètic de la Terra (Biologia)
I encara se n'han concedit uns quants més, que podeu consultar a la seva web. Estimular l'intel·lecte intentant comprendre la base de tots aquests raonaments és un bon exercici, no ens hem de quedar només amb un titular tendenciós. I ves per on, de tots els IgNobel d'enguany he decidit profunditzar en el de Medicina, atorgat per tractar hemorràgies nasals incontrolables fent servir el mètode tapem-el-nas-amb-tires-de-cansalada-viada. Prometedor, oi?

El cas es va publicar a la revista Annals of Otology, Rhinology & Laryngology l'any 2011. La pacient era una nena de quatre anys que patia trombastenia de Glanzmann, una malaltia que es caracteritza per hemorràgies molt prolongades per deficiència del receptor del fibrinogen, el factor IIb/IIIa. Quan les plaquetes no tenen aquest receptor no aglutinen el fibrinogen i per tant no es formen els coàguls que fan que s'interrompi l'hemorràgia. Per tal de frenar l'hemorràgia, es van col·locar tires de cansalada viada a les narius de la pacient, i en 24 hores les hemorràgies es van aturar. Al cap de 72 hores, la situació tornava a ser normal.

El primer que em passa pel cap és com se li acut a algú fer servir cansalada viada per tal de frenar una hemorràgia. Ser l'única cosa que es té a mà? Doncs potser és tornar una mica enrere en el temps, però aquesta tècnica ja està documentada en articles dels anys trenta del sXX. Sembla ser que era una pràctica prou estesa, però que a causa del risc d'infeccions es va deixar de fer servir. Avui en dia, diuen, les tècniques emprades per curar el porc fan servir nitrit o nitrat de sodi i són molt més efectives, de manera que per aquest aspecte no sembla que haguem de patir. 

I què ho fa, que aquest aliment tingui alguna mena d'efecte diferent de la resta de menjar? Algunes hipòtesis indiquen que podrien ser importants la presència de sal, de greix, la temperatura de les tires de porc i altres factors que desconeixem que afavoririen la coagulació.

La sal i el fred afavoreixen la constricció dels vasos sanguinis. El fred promou que la noradrenalina, una hormona implicada en la vasoconstricció, tingui més afinitat pels seus receptors. Pel que fa a la sal el que sabem és que el sodi que conté és essencial per al manteniment de la pressió sanguínia: quan tenim excés de sodi circulant en sang el nostre cos reté més líquid a l'interior dels vasos per tal de compensar-lo. Això aniria en contra del que busquem (que no hi hagi tan flux sanguini a la zona on hi ha l'hemorràgia), però el cas d'aquesta nena es basa en una aplicació "tòpica" de sal, no hi ha pas consum de sal. Buscant una mica he trobat que altes concentracions de sal estimulen els endotelis i fan que incrementi la síntesi del factor de von Willebrand, implicat en la coagulació sanguínia. En aquest cas, doncs, l'aplicació tòpica de sal, encara que sigui en forma de cansalada, sí que podria tenir alguna mena de base científica. I el greix del porc? Doncs sembla ser que alguns àcids grassos saturats incrementen també l'activitat de certs factors de coagulació, tot i que no em queda gaire clar si aquest efecte es podria observar amb només 24 hores de cansalada viada introduïda a les narius o si l'efecte és més a llarg termini. 

I només el porc té aquestes qualitats tan efectives per frenar hemorràgies? Potser no ho han provat amb altres aliments i estem davant d'un ampli ventall de possibilitats a nivell mèdic, qui sap. Se m'ha acudit que bledes, espinacs, cols... Totes elles són fonts importants de vitamina K, que és molt necessària per fabricar certs factors de coagulació. Podríem ser davant, doncs, d'altres aliments que acabaran essent introduïts a les narius dels infants que tenen malalties congènites de coagulació? El temps ens ho dirà.

3 comentaris :

XeXu 24 de setembre de 2014 a les 8:59  

Un dels estudis que cites inicialment és apostar a cavall guanyador, no calia investigar gaire per saber que sí, que és mentalment perillós tenir un gat, i de vegades també físicament perillós. I pensar que si ho hagués escrit podria tenir un IgNobel...

Sens dubte, jo la cansalada prefereixo introduir-la en altres orificis. Per evitar comentaris malpensats, diré que em refereixo a la boca. Potser té un sentit fisiològic, a més ja diuen que el porc és l'animal que més s'assembla als humans (a alguns més que altres), i potser hi ha alguns elements que potencien els factors de coagulació, però si fos només per la sal, podria fer-se servir qualsevol altre aliment salat, com una patata fregida. O un cotonet mullat amb salí, perquè jo crec que en 24h l'hemorràgia s'atura per avorriment... o per mort per dessagnament...

Anònim 25 de setembre de 2014 a les 16:41  

El porc es un animal fantàstic? Res que no sabéssim ja gràcies al Simpson


Homer : ¿Quieres decir que nunca mas vas a comer carne de animal? ¿Y bacon?
Lisa : No.
Homer : ¿Jamón?
Lisa : ¡No!
Homer : ¿Chuletas de cerdo?
Lisa : ¡Papa, todo eso que dices viene del mismo animal!
Homer : Heh heh heh... ooh... si... es verdad, Lisa. Un maravilloso y mágico animal.

Laia 30 de setembre de 2014 a les 23:16  

XeXu, pobre Blog! Però amb aquells informes que envia al seu planeta potser sí que és perillós, sí...

I pel que dius, realment el que he anat argumentant potser no és cert, són hipòtesis per intentar entendre què fa que funcioni, la cansalada. és veritat, però, que no estan documentats tots els intents infructuosos d'aturar una hemorràgia amb cansalada viada! Per avorriment no crec, però per dessagnament podria ser, que aquestes malalties no són cap broma...


Pons, recordo aquest capítol, i tant. I el "no conquistas nada con una ensalada", també!

Publica un comentari a l'entrada

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP