dimecres, 17 de setembre de 2014

Liposuccions sense cirugia

Els anuncis de dietes miraculoses per tal de perdre pes estan per tot arreu a internet. De fet, mesos enrere ja vaig fer un post sobre una dieta miraculosa, intentant traduir una mica la corrua d'enganyifes que intenten colar a la gent. Ahir, xafardejant una web on les empreses d'oci i restauració hi pengen ofertes, vaig tenir un nou encontre: un tractament aparentment revolucionari que consisteix en fer infiltracions d'un producte (del qual no anomenen ni la composició) mitjançant intralipoteràpia. Destaquen que no requereix cirurgia, el producte és farmacològicament actiu, i la infiltració és ràpida i indolora. Massa poca informació, i la que hi ha, confusa. Fent una petita cerca, però, n'he trobat unes quantes coses.

Aqualix, Lipostabil, Essentiale 303... Aquests són uns quants dels noms sota els quals es comercialitza una barreja de fosfatidilcolina i desoxicolat de sodi, acompanyats d'alguns excipients. I pel que he trobat sembla ser que no és pas tan innocu com volen fer creure, la tècnica en sí comporta un cert risc, massa alt segons el meu parer tenint en compte quin és l'objectiu de tot plegat. 

En alguna web on es promociona aquesta mena de tractaments es juga amb el fet que aquests dos components són presents a la bilis humana, i que actuen facilitant l'emulsió, digestió i absorció dels greixos que ingerim amb la dieta. Per tant sembla que estiguem infiltrant alguna cosa natural, que nosaltres ja segreguem de per sí. I és cert, però els àcids biliars són fabricats pel fetge i abocats a l'intestí, no es reparteixen pas entre els nostres teixits; de fet, quan surten del lloc on haurien de ser es pateix inflamació, febre i icterícia, entre altres. Amb el mateix raonament, podríem dir que el nostre propi cos fabrica hipoclorit durant una resposta inflamatòria i que per tant és natural... Però a ningú se li acudirà fotre's un xupito de lleixiu, suposo. 

Seguim buscant. En una ponència presentada a un congrés es diu que en el 100% dels casos hi ha simptomatologia associada a la infiltració d'aquest producte, que pot durar fins i tot setmanes. Dolor, edema, inflamació, sensació de cremor, hematomes... On queda allò d'indolor? I no recorrem, si us plau a allò de que per presumir s'ha de patir. No oblidem que els símptomes no són més que una manera de saber que al cos li passa quelcom d'anormal, és un toc d'avís. 

I de què ens avisa? Què és el que passa, realment, quan s'infiltra al teixit adipós, aquest producte? 

Ambdós principis actius són una mena de detergents, de manera que solubilitzen els greixos. Ara bé, no ho fan pas de manera selectiva sobre els adipòcits, i cal recordar que tota cèl·lula disposa d'una membrana que com a tal, està feta de lípids. Per tant, bàsicament s'ho carreguen tot i hi ha una forta resposta inflamatòria (i d'aquí en deu derivar els efectes secundaris mencionats abans). El teixit adipós entra en necrosi i en part és substituït per teixit fibrós, es formen microabscessos i mirocalcificacions a nivell subcutani... Tot indica que és una manera d'induir mort cel·lular de manera barroera, fent que s'alliberin grans quantitats de molècules que faran una crida a la resta de l'organisme per indicar que hi ha hagut una lesió important. Fer creure que sota aquest tractament la gran gota lipídica que ocupa la major part del citoplasma dels adipòcits es dissol sense més i que la resta del teixit roman inalterable és només una fal·làcia. 

Si analitzem la naturalesa d'un dels compostos, la fosfatidilcolina, podem veure que és un fosfolípid que té com a cap polar la colina, i per tant esdevé un reservori d'aquesta molècula. La colina la trobem també formant part d'altres molècules del nostre organisme, com per exemple l'acetilcolina, un neurotransmissor que participa en la contracció muscular dirigida pel sistema nerviós perifèric i en els circuits cerebrals implicats en la memòria i la recompensa, entre altres. Per tant, no resulta tan estrany que alguns del símptomes rars detectats en pacients sotmesos a intralipoteràpia estiguin relacionats amb processos regulats pel sistema nerviós: nàusees, sudoració, diarrees, trastorns de salivació i fins i tot, en algun cas, arrítmies.

La pressió social pel culte al cos és i serà un tret recurrent a les nostres vides, a la nostra societat. Constantment apareixen noves dietes, nous fàrmacs, nous tractaments per esculpir el nostre cos amb el mínim esforç, però la responsabilitat última de ser crítics i creure en solucions meravelloses recau en cadascú de nosaltres. Hem de ser conscients que la majoria de vegades la via ràpida no existeix, o bé el preu a pagar és massa alt. Com he sentit dir alguna vegada, gat amb guants no mata rates

Fonts:
J Cosmet Dermatol. 2013 Sep;12(3):240-3
Aesthetic Plast Surg. 2014 Jul 12


4 comentaris :

XeXu 17 de setembre de 2014 a les 10:01  

Avui mateix em calço les malles i les vambes i me'n vaig a córrer, perquè si he m'he d'aprimar amb aquest producte, anem llestos! A aquesta gent se'ls hauria de denunciar i tancar-los per estafa, que una cosa funcioni en una placa de petri no vol dir que es pugui extrapolar a pacients. Però a més, no deu ser medicament, perquè si no hauria hagut de passar controls que no hauria passat. Amb això està tot dit.

Anònim 18 de setembre de 2014 a les 8:49  

Sort que tinc un cos espectacular i no em calen aquestes coses ;)

PD: Has vist que t'ha citat en Daniel Closa?

Alasanid 19 de setembre de 2014 a les 16:49  

Mareeee!! Com la lieen!! Veig que estan posant de moda les infiltracions de dissolvents xDD això sí que és de garrulos... Després del botox..

M'encanta la comparació amb el xupito de lleixiu :D

Laia 23 de setembre de 2014 a les 19:32  

XeXu, efectivament, no està acceptat per la FDA, ho vaig buscar. És força vergonyós, però la de gent que ho deu fer... Potser funciona a nivell local i en temps curts, però el risc que es corre i les conseqüències que pot tenir a llarg termini... No ho vull ni saber.


Pons, millor per tu! I gràcies per l'avís, també el segueixo el Centpeus!


Alasanid, vergonyós... Botox, verins de serp... En cosmètica hi ha mil burrades. Hehehe, deformació professional, és el que té treballar en el camp de la inflamació! :)

Publica un comentari a l'entrada

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP