diumenge, 2 de novembre de 2014

BioArt

La setmana passada vaig descobrir a Selin Balci, una dona llicenciada en microbiologia que ha aconseguit fusionar art i ciència. No treballa amb un llenç en blanc, ni amb pintures, ni amb pinzells. La base de les seves creacions són plaques amb medi de cultiu, els seus pinzells són, segurament, nanses de Kolle i similars, i el color, la textura i les formes de les seves creacions són fongs que creixen formant floridures.


Normalment els fongs es fan créixer en plaques de Petri que s'omplen amb una barreja de glucosa, proteïnes i agar amb els quals poden sobreviure. A mesura que van creixent a la placa es van formant colònies, que normalment adquireixen una forma radial i un aspecte com de cotó, ja que els fongs que creixen fent floridures emeten uns filaments anomenats hifes. Com que n'hi ha de moltes espècies, amb diferents metabolismes i pigmentacions molt variades, fent servir les floridures es poden crear composicions ben impressionants... I que a més a més, estan vives!

Per a les seves creacions. Selin fa servir un paper sintètic i resistent a l'aigua, el qual impregna amb agar de patata i dextrosa. Sense medi de cultiu els fongs no poden créixer, de manera que desconec si impregna tota la superfície del paper o si bé només en posa a les zones on vol que creixin les colònies. Sigui com sigui, un cop té la superfície de treball preparada i ha esterilitzat tot el material que ha de fer servir (per evitar que petites espores que hi ha a l'ambient "contaminin" l'obra), ja pot començar a "pintar" el seu llenç en blanc. Només ha d'agafar una nansa, tocar els fongs que manté en creixement en tubs d'assaig i després posar en contacte aquesta nansa amb el medi de cultiu. Després manté el llenç en unes condicions d'humitat i temperatura aptes per al creixement dels fongs i va observant com a cadascun dels punts del "llenç" on ha tocat apareix una colònia. Al cap d'un o dos mesos les colònies ja tenen una mida considerable i l'obra la sol donar per acabada. Arribats a aquest punt és important aturar el creixement dels fongs, assecant el llenç i ruixant-lo amb un fixador acrílic. 


Personalment he de dir que em va impressionar bastant aquesta idea, la vaig trobar molt original i impactant tant per la base científica que fa servir com per la manera de jugar amb els colors i les formes de les colònies. Però la idea no és nova, ja que amb plaques de Petri i diferents colònies bacterianes jo ja havia vist composicions molt gracioses. 

La gràcia d'aquestes composicions és, per una banda, que saps que el punt que toquis del medi de cultiu tindrà una colònia en un futur i per tant pots fer la forma que vulguis. I, en segon lloc, és interessant jugar amb les propietats dels microorganismes que es tenen entre mans i amb els medis de cultiu per generar diferents colors. Per exemple, els medis de cultiu que porten sang són vermells, però si hi afegim un bacteri capaç de fer hemòlisi al voltant de la colònia es generarà un halus blanc. O si el medi porta un indicador de pH, si fem que els bacteris fermentin un determinat substrat generaran àcid làctic que farà canviar el color del medi, virant de vermell a groc. O si al medi li posem sulfat de ferro, si els bacteris són capaços de produir sulfur d'hidrogen es formarà un precipitat de color negre (sulfur de ferro) quan ambdues substàncies reaccionin.  Tot un món de possibilitats, que pot desembocar en coses com aquestes. 


En resum... Un descobriment gratificant, el de Selin Balci. Sempre hi haurà defensors i detractors de la tècnica, de què és art i què no ho és... Però què voleu que us digui, pel sol fet de ser BioArt a mi ja em fa gràcia!

3 comentaris :

XeXu 2 de novembre de 2014 a les 23:19  

Com a persona que treballa amb cèl·lules eucariotes, el primer que se'm passa pel cap veient això és 'vade retro satanàs!'. Però la veritat és que és molt mono. Són dibuixets com de nen petit, però té mèrit fer que els fongs i bacteris creixin de la manera que tu vols. Normalment creixen com els dóna la gana a ells!

Selin Balci 11 de novembre de 2014 a les 0:41  

Thank you very much for your article. I wish I speak Spanish to ready this :)
Selin Balci

Laia 13 de novembre de 2014 a les 1:09  

XeXu, molt mono en BioArt, als medis de cultiu fan nosa, oi? Jo he de reconèixer que a pràctiques de micro de la carrera alguna potinga havia fet, però no tan currat.


Selin Balci, thanks to you for visiting my blog! I saw on Turkish Airlines magazine an interview of you and I liked it, your world map is amazing.
This post is not written in Spanish but in Catalan, so if you use any translator maybe you can understand it :)

Publica un comentari a l'entrada

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP