diumenge, 26 d’abril de 2015

La importància de saber triar

Internet pot ésser una font inesgotable d'informació, però alhora també una gran font d'errors. L'altre dia, mentre buscava imatges fetes amb el magnífic Foldscope del patogen que causa la malària, Plasmodium falciparum, vaig topar amb això:

Font: Globedia

El primer que em va sobtar va ser la frase "el virus de la malaria", el primer dels errors que podem detectar en el text. I és que els membres del gènere Plasmodium no són virus sinó protozous, organismes unicel·lulars eucariotes, i per tant protozous i virus s'assemblen com un ou i una castanya. Bé, podríem pensar que això ha estat un error tipogràfic, que realment qui ha escrit el post coneix o s'ha informat sobre què és la malària i quin n'és l'agent causant. Però llavors... Per què a continuació veiem la imatge d'un Adenovirus? Segon error: d'on ho ha tret, que el Plasmodium és així? Si obrim un navegador i hi busquem les paraules malària i Adenovirus sí que hi trobarem informació que relaciona ambdós conceptes, però en un sentit molt diferent: hi ha projectes per tractar la Malària que consisteixen en col·locar un gen de la Malària dins un adenovirus, i d'això fer-ne una vacuna. 

Per tant, hi ha dues opcions. O bé qui ha fet l'article ha buscat informació molt per sobre i ha creuat conceptes, o bé senzillament ha deixat anar la paraula virus, que sempre fa més por, i ha posat la primera foto que li ha arribat a les mans. Sigui com sigui, molt mala pràctica.  

Trobar un lloc web de referència on saber que hi podem trobar informació veraç i contrastada és important. I bé, potser he estat massa crítica amb aquesta web, tothom pot cometre errors, així que li he donat una segona oportunitat. Com que es tracta d'una web amb diferents autors, he decidit buscar altres entrades publicades per la mateixa persona (a dia d'avui, 7490). Moltes d'elles són de medicina natural, propietats d'aquest aliment i d'aquest altre, promoció i venda de productes "naturals" com ara sabó, cosmètics, complements dietètics per aprimar-se... I també, que no falti, articles de productes homeopàtics meravellosos i remeis casolans per curar malalties d'origen genètic. 

En general, la medicina i la ciència són temes que interessen a la gent, i dels quals és bo tenir-ne informació per tal de no crear falsos mites. És fàcil equivocar-se, però hi ha menys probabilitats de fer-ho si es posa en pràctica el sentit de la humilitat i es contrasta una mica la informació, una màxima vàlida tant per a l'escriptor com per al lector. És molt important saber triar. 

2 comentaris :

XeXu 26 d’abril de 2015 a les 21:42  

A internet es poden trobar autèntiques barbaritats, i algunes com aquestes poden passar totalment desapercebudes, si no has estudiat el tema. A mi també m'haguessin saltat les alarmes en llegir 'el virus de la malària', però segur que a molta gent li pot colar. Però bé tenint en compte la mena d'articles que escriu la font que dius...

Anònim 27 d’abril de 2015 a les 16:47  

Per això quan jo escric un post sempre em documento prèviament i contrasto totes les fons.... Hahahaha. Ara en serio, ja saps que no faig posts divulgatius. S’ha d’estar al cas no solament de què es llegeix sinó de qui ho llegeixes, hi ha blogs sobre “medicina” que no t’hi pots acostar ni amb un pal.

Publica un comentari a l'entrada

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP